U sklopu projekta Budi spreman i kompetentan! UP.03.3.1.04.0003., Strukovna škola Vice Vlatkovića je provela i šestu radionicu Volonterskog kluba „Forza“ za učenike od 25. do 27. listopada 2023. u Zadru.

Na jednom od najljepših dalmatinskih otoka, u istoimenom mjestu otoka Ugljana smještena je Psihijatrijska bolnica Ugljan. Zdravstvena ustanova koja ima bogato iskustvo i tradiciju u provođenju zdravstvene zaštite psihičkog zdravlja ljudi.

Imali smo priliku uz potporu i pomoć Jadrolinije i Liburnije posjetiti to divno mjesto. Ovim se putem posebno zahvaljujemo što su prepoznali rad našeg Volonterskog kluba i dali svoj doprinos u realizaciji dugo planiranog posjeta.

Znamo „malo tko voli bolnice“ ali ovo je nešto više od toga. Mjesto susreta raznih generacija, raznih dijagnoza, ljudskih sudbina i priča. Susretljivo osoblje je velikodušno primilo naše učenike. Učenici su imali priliku sudjelovati na radionicama po izboru sa radnim terapeutima (dramska, radna terapija i društvene igre sa štićenicima u domskom smještaju). Osmjesi na licima pacijenata i štićenika pokazali su nam da smo pronašli put do njihovih srca. Radni terapeuti su sa svakom grupom razgledali zdravstvene organizacijske jedinice.

Otišli smo s porukom „nemojte zaboraviti na one s kojima dijelite svoj životni prostor“.

Drugi dan radionice proveli smo u nešto drugačijoj atmosferi. Učenici su imali prilike sudjelovati u pripremi i izradi fotografije i videa za potrebe volontiranja. Naš Matija je volonterski, strpljivo i korak po korak pratio učenike u pripremi i izradi fotografija i video uradaka učenika. Pronašli smo talentirane umjetnike koji su pokazali da se u svakome od njih krije školjka koju samo treba otvoriti i pustiti.

Hvala svima koji su nam omogućili realizaciju naših ideja. Osoblju Psihijatrijske bolnice posebna zahvala za gostoprimstvo a za njihov nesebičan rad kapa do poda.