U sklopu projekta Budi spreman i kompetentan! UP.03.3.1.04.0003., financiranog iz Europskog socijalnog fonda, Strukovna škola Vice Vlatkovića je provela četvrtu radionicu Volonterskog kluba „Forza“ za učenike  u okviru Elementa 2.  Razvoj i/ili unaprjeđenje te provedba redovitog strukovnog obrazovanja, formalnih i neformalnih programa za obrazovanje odraslih u regionalnim centrima kompetentnosti u Zadru. Radionica je održana 7. i 8.  rujna 2023. u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića u Zadru.

S ciljem  podizanja svijesti o važnosti i dobrobiti školskog volontiranja za lokalnu i regionalnu zajednicu održana je četvrta radionica Volonterskog kluba „Forza“ za učenike i njihove nastavnike (pratitelje)  iz sljedećih partnerskih ustanova: Tehnička Škola Zadar, Srednja škola Biograd na Moru, Tehnička škola Rijeka te Industrijsko-obrtnička škola Pula.

Tema prvog dana radionice 7. rujna  2023. godine  glasila je „Razumijevanje i prihvaćanje nestabilnosti identiteta pojedinca kao posljedice društvenih neprilika

U knjižnici Strukovne škole Vice Vlatkovića, nakon uvodnog dijela, učenici su se međusobno upoznali. Naglašena je važnost volontiranja za marginalizirane skupine društva. Učenici su priremljeni za odlazak u zajednicu Cenacolo, Jankolovica. Objašnjena im je uloga zajednice te su upućeni u pravila ponašanja.

Pri dolasku u zajednicu, učenike su dočekali dva štićenika. Na predavanju im je prezentirana povijest razvoja zajednice te su štićenici iznijeli svoja osobna svjedočanstva. Učenici su imali prilike upoznali način i okolnosti zbog kojih su štićenici našli u pojedinoj situaciji. Nakon toga učenici su obišli imanje, gdje im je istknuta važnost radne terapije, podjele poslova te poticanje suradnje štićenika u kontekstu cjelokupnog oporavka. Također su imali priliku pogledati videozapis o postanku zajednice Cenacolo odnosno same začetke postanka te  njihovo djelovanje u velikom broju država. 

Tema drugog dana radionice 8. rujna 2023. godine glasila je „Suosjećanje i razumijevanje potreba osoba treće životne dobi“

U uvodnom dijelu učenike se nastojalo potaknuti na suosjećanje sa štićenicima treće životne dobi. Učenici su pripremljeni za odlazak u Dom za starije osobe sv. Frane te u odvojeni dnevni boravak doma. Istaknuta su im pravila ponašanja koja se očekuju od njih u ustanovi. Dani su prijedlozi na koji način komunicirati sa štićenicima. Učenici su  bili podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa je pod vodstvom nastavnika posjetila Dom za starije osobe sv. Frane a druga dnevni boravak. Svaki učenik je imao priliku razgovarati sa štićenikom te pružiti podršku svakom od njih. 

Osoblje Doma je učenike uputilo u dnevni red aktivnosti a štićenici su iznijeli svoja životna iskustva i okolnosti zbog kojih su tu. 

Sa ovom aktivnošću postignuti su ishodi promicanja tolerancije dostojanstva te humanog odnosa prema društvu. Na jedan poseban način su učenici vidjeli kako je biti dio zajednice kojoj je pomoć potrebna te da nismo svi jednaki  i ne startamo iz istih pozicija.