U sklopu projekta „Budi spreman i kompetentan!“ UP.03.3.1.04.0003 u okviru Uspostave profesionalnog usmjeravanja u RCK-u 12. siječnja 2022. godine održana je Edukacija stručnih službi škola za provođenje programa profesionalnog usmjeravanja u školi.  Edukaciju je održala Višnja Perin iz Razvoj i savjetovanje d.o.o. s djelatnicima stručnih pedagoških službi Strukovne škole Vice Vlatković i Tehničke škole Zadar. Edukacija je  održana  u prostorima Strukovne škole Vice Vlatkovića za 5 polaznika – djelatnika stručnih pedagoških službi. 

Edukacija je bila interaktivnog karaktera – uz teorijska izlaganja uz projekciju, polaznici su sudjelovali u raspravama te različitim individualnim i grupnim radovima. Polaznicima su podijeljeni radni materijali korišteni uz teorijski dio.

Ciljevi radionice:

  • osposobiti odgojno obrazovne djelatnike stručnih pedagoških službi RCK i partnerskih škola za daljnje provođenje programa profesionalnog usmjeravanja.

Na radionici su obrađene sljedeće teme: Teorijske postavke i suvremene prakse profesionalnog usmjeravanja, Pružanje podrške učenicima/odraslim polaznicima pri upisu u programe škole/regionalnog centra kompetentnosti, Postupci profesionalnog informiranja i savjetovanja, Savjetovanje i praćenje učenika s posebnim potrebama i odraslih polaznika osoba s invaliditetom, Učenici s posebnim potrebama: klasifikacija i karakteristike, Informiranje i savjetovanje u svrhu provedbe stručne prakse i zapošljavanja, Izvori informacija, prilagodba i diseminacija informacija te Savjetovanje pri zapošljavanju.

Teorijski dio polaznici su mogli pratiti na projekciji i podijeljenim radnim materijalima, a individualni i grupni rad podrazumijevao je razmjenu iskustava o mogućnostima provođenja profesionalnog usmjeravanja u školi, komentiranje izrađene metodologije za provedbu profesionalnog usmjeravanja i prijedloga radionica za učenike završnih razreda i ostale polaznike te vježbu izrade plana provođenja aktivnosti profesionalnog usmjeravanja u iduće dvije školske godine uz pomoć strukturiranog upitnika.