U sklopu projekta „Budi spreman i kompetentan!“ UP.03.3.1.04.0003 održana su edukacija sa učenicima Tehničke škole Zadar na temu: Osnovne razlike između pneumatike I hidraulike. Sudjelovali su učenici završnog razreda koji se obrazuju za zanimanje Zrakoplovni tehničar – ZIM.

Učenicima je  pokazana je oprema za izvođenje  nastave iz predmeta Hidraulika I pneumatika, te ukazano na osnovne razlike između pneumatike I hidraulike.

Na radnom stolu – pneumatski dio, učenici su mogli vidjeti osnovni princip pneumatskog sustava. Od proizvodnje stalačenog zraka, do njegove uporabe kroz razvodne elemente i pneumatske cilindre. 

Učenicima je pojašnjena razlika teoretskog dijela između moderne elektro-pneumatike I klasične pneumatike, gdje smo u praktičnim primjerima dodatno objasnili razlike I primjene istih.  

Hidraulički dio stola, je omogućio demonstraciju osnovnog hidro-sustava. Objašnjen je princip rada hidromotora, te važnost povratnih vodova u hidrauličkom sustavu. 

U industriji učenici moraju biti svjesni problematike koja se javlja u procesnoj proizvodnji. Kako bi što bolje razumijeli proces I komunikaciju nove industrije pokazana im je FAS (flexible assembly system) industrija, MAP (Modular assembly) industrija te ENS (Energy Saving Trainer) industrija.

Uz FAS industriju učenici su mogli naučiti primjene raznih hirauličkih I pneumatičkih senzora, klipnjača, cilindara te koji se učestali problem javljaju u samoj proizvodnji I kako ih riješiti što učinkovitije (vremenski I financijski).

ENS trainer je modul koji učenicima pokazuje  princip uštede energije u hirauličkoj I pneumatičkoj proizvodnji, za koju učenici trebaju biti svjesni da je u moderno doba obavezna. Uz ENS učenici su se upoznali načinom uštede energije, ali i provjerama kvalitete zraka te mogućnosti koje nam pruža elektro navođenje u proizvodnji.