U sklopu projekta „Budi spreman i kompetentan!“ UP.03.3.1.04.0003 u okviru elementa 1. Uspostava organizacije rada i razvoja regionalnog centra kompetentnosti 3. rujna  2021. održana je prva  radionica sa radnom skupinom Algebra (zaduženom za uspostavu sustava kvalitete i modela praćenja kao provedbe aktivnosti – grupa 1 aktivnost a); koordinatorima i ravnateljima partnerskih škola.

Radionica je imala za cilj predstaviti prijedlog plana rada i dinamiku provedbe aktivnosti na osiguranje kvalitete, te prezentirati metodologiju i obuke kroz radionice u školama, prisjetiti se koncepta kvalitete u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, EQAVET EU referentnog okvira i Hrvatskog okvira za osiguranje kvalitete u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, razmijeniti iskustva partnerskih škola u osiguranju kvalitete (samovrednovanje), razmotriti prioritetna područja kvalitete i predložiti eventualne izmjene, te dogovoriti termin i koncept prve dvodnevne radionice.

Moderator radionice bio je stručnjak za osiguranje kvalitete Boris Ćurković.

U sklopu predstavljanja predstavnici škola su ukratko predstavili školu iz koje dolaze, predstavili su strukturu povjerenstva za kvalitetu te funkcije članova, objasnili su kako se provodi jednogodišnji proces samovrednovanja u školi, koji se instrumenti koriste prilikom samovrednovanja, u čemu škole sebe vide kao izvrsne, te što misle o postojećim kriterijima kvalitete iz Priručnika za samovrednovanje.

Boris Ćurković je predstavio nacrt programa rada te metodologije provedbe aktivnosti. Naglasio je da je u provedbi aktivnosti a./ od iznimnog značaja sudjelovanje predstavnika za kvalitetu svih partnerskih škola, budući da metodologija koja se izrađuje treba biti utemeljena na praksi i iskustvu partnerskih škola. Ukratko  je prezentiran koncept osiguranja kvalitete u obrazovanju i osposobljavanju. Na taj način su sudionicima predstavljeni pojmovi poput kvalitete obrazovanja, kulture kvalitete, osiguranja kvalitete i klasifikacija osiguranja prema predmetu osiguranja, te načinu osiguranja, itd. te su sudionici upućeni u promjene koje su se na ovom polju dogodile posljednjih godina.

Izlaganje o hrvatskom okviru za osiguranje kvalitete u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju imala je Maja Jukić. U izlaganju je predstavila kako se koncept kvalitete počeo uvoditi u strukovno obrazovanje u Hrvatskoj, što je po tome pitanju učinjeno u posljednjih desetak godina, u kojoj se fazi osiguranje kvalitete nalazi danas te što bi još bilo dobro učiniti. Sudionici su kroz grupni rad analizirali Hrvatski okvir za osiguranje kvalitete. Podijeljeni su u tri grupe i svaka grupa je analizirala izabrane kriterije za dva od ukupno šest prioritetnih područja u području kvalitete u strukovnom obrazovanju propisana Priručnikom za samovrednovanje strukovnih škola iz 2011.g.

Na kraju je obavljena evaluacija, online, putem google-formsa. Ukupno je 11 sudionika završilo evaluaciju.