Osiguravanje vlastite kvalitete ključ je za pružanje kvalitetnog obrazovanja učenicima – formula je to po kojoj djeluje zadarska Strukovna škola Vice Vlatkovića, regionalni centar kompetentnosti u sektoru strojarstva. S ciljem daljnjeg podizanja kvalitete izrađena je „Metodologija sustava kvalitete za uspostavu i provedbu sustava samovrednovanja i vanjskog vrednovanja u RCK-u i partnerskim školama“.

Uvođenje sustava kvalitete ključan je uvjet za rad regionalnog centra kompetentnosti jer će, prije svega, olakšati mnoge procese, ali ih i poboljšati dajući im pristup većem broju podataka. U svrhu uvođenja sustava kvalitete formiran je tim za kvalitetu u kojem se nalaze predstavnici svih projektnih partnera. Dva su  procesa od kojih se sastoji sustav kvalitete. Jedan  od njih je proces samovrednovanja čija se procjena elemenata vrednovanja temelji na objektivnim pokazateljima dobivenih anketiranjem uz pomoć softvera. Drugi proces je vanjsko vrednovanje tijekom kojeg će vanjski eksperti dati svoj  kritički osvrt o radu škole  te preporuke za unaprjeđenje nastavnog procesa.

Proces razvoja metodologije samovrednovanja i vanjskog vrednovanja jedna je od aktivnosti u sklopu projekta „Budi spreman i kompetentan!“ čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 35 milijuna kuna, a fokus mu je na jačanju kapaciteta odgojno obrazovnih radnika te kapaciteta ustanove RCK. Projekt je u 100-postotnom iznosu financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program učinkoviti ljudski potencijali. Ovim se projektom uvodi sustav kvalitete, koji je jedan od važnijih strateških ciljeva Republike Hrvatske. Iako sustav kvalitete jest imperativ u ovom projektu, njegovo bi uvođenje trebala biti zadaća svih ključnih dionika sustava. Razvijeni sustav će omogućiti dobivanje kvalitetnih povratnih informaciju o svom radu od učenika, roditelja, nastavnika, mentora iz svijeta rada te socijalnih partnera kroz izrađen prvi i jedini suvremeni softver u Hrvatskoj.

Partneri na projektu su Zadarska županija, Tehnička škola Zadar​, Srednja škola Biograd na Moru​, Tehnička škola Rijeka, Industrijsko-obrtnička škola Pula, Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija, Elektrostrojarska obrtnička škola​, Sveučilište u Zadru, Obrtničko učilište Zagreb, Vaillant d.o.o., Auto Hrvatska automobili d.o.o. i Profine Croatia d.o.o.​

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA pruža tehničku pomoć Strukovnoj školi Vice Vlatkovića u provedbi ovog projekta. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za Školu i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.