EDUKACIJA: Stručno usavršavanje odgojno obrazovnih radnika u  kurikularnom planiranju

(Tema: Proizvodnja i montaža ALU i PVC stolarije)

od 09.03.2021. do 10.03.2021. (Kastav)

U sklopu projekta RCK – Budi spreman i kompetentan, Strukovna škola Vice Vlatkovića u organizirala je stručno usavršavanje odgojno obrazovnih radnika o kurikularnom planiranju za područje aluminijske i PVC stolarije. Stručno usavršavanje održano je u okviru Elementa 3: Jačanje kompetencija odgojno obrazovnih radnika RCK i mentora zaposlenih kod poslodavaca vezanih za provedbu programa strukovnog obrazovanja u sektoru strojarstva. Stručno usavršavanje organizirano je uz vanjsku uslugu tvrtke Modern line d.o.o.

Stručno usavršavanje iz područja proizvodnje i montaže ALU i PVC stolarije održalo se 9. i 10. ožujka 2021. u Kastvu. Stručno usavršavanje se provelo u sklopu projekta “Budi spreman i kompetentan!” kojemu je Nositelj Strukovna škola Vice Vlatkovića – regionalni centar kompetentnosti u sektoru strojarstva.

Provedbom stručnog usavršavanja uključeni polaznici su stekli znanja koja će koristiti u procesu izrade standarda kvalifikacije i razvoja/usklađivanja obrazovnih programa te kompetencije za provedbu nastave u godinama nakon provedbe projekta, a koje se odnose na područje proizvodnje i montaže ALU i PVC stolarije.

Budućim učenicima omogućit će se upisivanje i završavanje obrazovnog programa Proizvođač i monter ALU i PVC stolarije koji je u skladu s tržištem rada, što će povećati njihovu zapošljivost.

Osim članova radne skupine za izradu standarda kvalifikacije Proizvođač i monter ALU i PVC stolarije, kao i programa obrazovanja odraslih iz tog područja, edukaciji su se priključili i ravnatelji/predstavnici škola/ustanova koje bi razvijane programe u budućnosti i provodile kroz redovno obrazovanje i/ili obrazovanje odraslih.

PVC i ALU stolarija danas zauzima važnu ulogu u svijetu graditeljstva. Važan je čimbenik u većini objekata stambene namjene jer svojim pogodnostima i prednostima doprinosi poboljšanju energetske učinkovitosti i smanjenju odlaska topline iz kućanstva.

Ugradnja i montaža PVC i ALU stolarije također je vrlo bitan čimbenik konačnog kvalitetnog proizvoda. Postoje pravilni načini montiranja i ugradnje koji se moraju poštivati da bi PVC i ALU stolarija u konačnoj izvedbi bila funkcionalna i dugotrajna.

Proizvodnja PVC i ALU stolarije u Hrvatskoj je u velikome porastu, pa s time i postoji mnogo tvrtki koje se bave upravo tom djelatnošću. Kroz stručno usavršavanje prikazan je sustav proizvodnog procesa tvrtke Modern line d.o.o. tvornice PVC i ALU stolarije. Sve uključene je vodio direktor tvrtke Ivica Lukanović uz svoje suradnike.

Modern line jedna je od vodećih tvrtki u Hrvatskoj koja se bavi proizvodnjom PVC i ALU stolarije.

Proizvodni pogon je opremljen najsuvremenijom i najkvalitetnijom informatiziranom opremom. Širokim asortimanom proizvoda, kompletnim proizvodom i uslugom tvrtka se prvenstveno prilagođava kupcu. Dugogodišnja tradicija, vlastita proizvodnja u suradnji sa najpoznatijim proizvođačima profila, kontinuirano ulaganje u znanje uposlenika, garancija su kvalitetnog proizvoda i uspjeha tvrtke.

Svaki korak u procesu proizvodnje je vrlo bitan da konačan proizvod bude kvalitetan i dugoročan.

Kroz edukaciju polaznici su prolazili kroz sljedeće teme:

PVC i ALU stolarija: Procesi od proizvodnje do ugradnje

 • Rezanje profila
 • Rezanje ojačanja
 • Armiranje profila
 • Glodanje profila
 • Zavarivanje elemenata
 • Okivanje krila
 • Okivanje okvira
 • Rezanje letvica
 • Ostakljivanje
 • Pakiranje elementa
 • Skladištenje
 • Montaža elemenata

Sadržaj edukacije:

PROCES PROIZVODNJE PVC I ALU STOLARIJE

 1. Priprema proizvodnje i rezanje PVC i ALU profila
 2. Obrađivanje PVC i ALU profila
 3. Formiranje PVC i ALU profila u konačan proizvod: PVC i ALU prozore i vrata
 4. Varijacije proizvodnje ovisno o vrsti PVC i ALU stolarije