U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića održano je novo izdanje natjecanja Hackathon. Tema ovog učeničkog natjecanja bila je „Kroz strojarstvo do energije iz obnovljivih izvora“. Tijekom dva dana, 20. i 21. travnja 2023. godine, natjecatelji su uživali u izazovima iz robotike, programiranja i novih tehnologija.

Za natjecanje koje se provelo u sklopu EU projekta “Budi spreman i kompetentan!”, prijavilo se sedam timova, tj. ukupno 37 učenika i sedam mentora iz isto toliko škola: Tehnička škola Zadar, Tehnička škola Rijeka, Srednja škola Biograd na Moru, Industrijsko-obrtnička škola Pula, Elektrostrojarsko obrtnička škola, Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija iz Zagreba te Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar.

Tema projektnog zadatka bila je “Sklapanje i mjerenje postotka utrošene baterije robotskog automobile Solderix u sektoru strojarstva”.

Učenici su tijekom natjecanja na raspolaganju bili i mentori, Ante Medić  (Pulsar Labs) učenicima je pomagao pri sklapanju Solderixa, dok je Lovro Valčić učenicima pomagao pri izradi prezentacije. Međutim, stroga pravila natjecanja su im omogućila da odgovaraju isključivo na direktna pitanja te ni na koji način ne pomažu u razradi ideja.

Predstavnik svakog tima izlagao je rješenje u ograničenom terminu do 15 minuta, a u stručnom žiriju su bili: Ante Medić, Josip Kalebić i Lovro Valčić.

Pobjedu na natjecanju odnijela je Tehnička škola Zadar, drugo mjesto pripalo je Strukovnoj školi Vice Vlatkovića Zadar, dok je treće mjesto otišlo u ruke Tehničke škole Rijeka.

Mentor pobjedničke ekipe iz Tehničke škole Zadar, Mario Ivanac, ponosan na postignuti uspjeh svojih učenika izjavio je: „Ovo je bilo sjajno natjecanje u kojem je sudjelovalo 7 odličnih timova. Svi mogu biti ponosni na ostvarene rezultate bez obzira na plasman, jer cilj ovog natjecanja je druženje i stjecanje iskustva učenika. Zahvaljujući ovom projektu učenici su imali priliku izraziti svoju kreativnost kroz zadatak koji im je zadan u obliku programiranja auta s kojim je trebalo upravljati preko mobilne aplikacije. Želio bih se zahvaliti svim organizatorima i mentorima, a posebno Strukovnoj školi Vice Vlatkovića na sjajnoj organizaciji. Čestitam svim ekipama na poštenoj borbi, a posebno mojim učenicima koji su osvojili prvo mjesto.“

Cilj projekta „Budi spreman i kompetentan!“ je osnaživanje kapaciteta regionalnog centra kompetentnosti za formalne i neformalne programe obrazovanja odraslih i one za provedbu redovitog strukovnog obrazovanja.

Projekt se provodi u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Vrijednost projekta iznosi 4.471.853,76 eura uz 100% EU financiranje kroz Europski socijalni fond.

Partneri na projektu su: Zadarska županija, Tehnička škola Zadar, Srednja škola Biograd na Moru, Tehnička škola Rijeka, Industrijsko-obrtnička škola Pula, Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija, Elektrostrojarska obrtnička škola, Sveučilište u Zadru, Obrtničko učilište Zagreb, Vaillant d.o.o., Auto Hrvatska automobili d.o.o. i Profine Croatia d.o.o.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u suradnji sa školom i partnerima je pripremila projekte te tehničku pomoć pruža i u provedbi. Angažman Agencije na ovim projektima omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za školu i partnere.

Sadržaj objave za medije isključiva je odgovornost Strukovne škole Vice Vlatkovića