U prostorima Strukovne škole Vice Vlatkovića, 26. i 27. studenoga, održao se Hackathon. Tema ovog poznatog učeničkog natjecanja, koje se po prvi put održalo u sektoru strojarstva u školi Vice Vlatković, bila je “Sklapanje i programiranje modela robotskog automobila u sektoru strojarstva”.  

Za natjecanje koje se provelo u sklopu EU projekta “Budi spreman i kompetentan!”, prijavilo se sedam timova učenika iz različitih škola.

Tehničku školu Zadar predstavila je ekipa “Bjegunci”, ekipa “Biograd” predstavljala je Srednju školu Biograd na Moru, “TIM IOŠ Pula” stigao je iz Industrijsko obrtničke škola Pula, a tim “TšRI” iz Tehničke škola Rijeka. “Kauboji” su predstavili Školu za montažu instalacija i metalnih konstrukcija Zagreb, a Elektrostrojarsku obrtničku školu iz Zagreba predstavili su “DAMA & 3 ASA”.

Ekipa škole domaćina, Strukovne škole Vice Vlatkovića iz Zadra, nadjenula si je naziv “Šarani”.

Mentori svake od ekipa budno su motrili razvoj situacije tijekom natjecanja, ali stroga pravila su im omogućila da odgovaraju isključivo na direktna pitanja te ni na koji način ne pomažu u razradi ideje svog tima.

Predstavnik svakog tima izlagao je rješenje u ograničenom terminu do 15 minuta, a u stručnom žiriju su bili: Ante Medić, Jerislav Bobić te Vedran Čizmin.

Pobjedu na natjecanju odnijela je ekipa “Kauboji” iz Zagreba, drugo mjesto osvojila je također ekipa iz Zagreba, koja se nazvala “DAMA & 3 ASA”, a treće mjesto osvojila je ekipa “TšRI” iz Rijeke.

Mentorica pobjedničke ekipe iz Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija Zagreb, Debora Briševac, ponosna na uspjeh svojih učenika izjavila je:

Nismo znali koji će biti zadatak natjecanja, samo da je vezan uz područje mobilne robotike. Iako je tim “Kauboja” bio sastavljen od učenika smjera Strojarski tehničar, do sada nisu učili o lemljenju, upravljanju i programiranju. Unatoč tome, uspješno su se snašli s nepoznatom tematikom pri sastavljanju autića. Finalna utrka s drugoplasiranim timom je bila iznimno napeta no u konačnici smo uz malo sreće uspjeli pobijediti. Natjecanje je bilo vrlo poučno te se nadam da je učenike zainteresiralo za daljnji razvoj u području strojarstva. Osim toga, drago mi je što su se učenici različitih timova povezali i svakodnevno družili, bez obzira što su bili konkurencija. Čestitke kolegama iz Zadra na uspješnoj organizaciji i hvala na gostoprimstvu.”

Strukovna škola Vice Vlatkovića pokazala se odličnim domaćinom i sve će ekipe iz Zadra, osim novostečenih stručnih znanja i prilike da razmjene iskustva, ponijeti i uspomene na ugodno druženje, a ravnatelj škole, Tihomir Tomčić je po završetku uspješno organiziranog natjecanja izjavio: ”Drago mi je što su timovi pokazali veliku kreativnost i snalažljivost u rješavanju zadataka. Dio njih se po prvi put susretao s lemljenjem, sklapanjem modela autića i s njihovim programiranjem. Važno je znati da su se uz strojarske tehničare za koje se očekuje da o tome nešto znaju, natjecali i automehaničari i brodomehaničari, učenici trogodišnjih programa koji se do sada s ovime nisu susretali jer to nije dio njihovog nastavnog plana i programa. I oni su pokazali veliku inovativnost i upornost i uspješno odradili zadatak. To nam daje nadu da će i oni koji nisu razmišljali o sektoru strojarstva na ovaj način dobiti sasvim drugi pogled na to područje i možda pronaći interes za vlastiti razvoj u segmentu novih tehnologija. Svima čestitam i zahvaljujem na sudjelovanju.

Cilj projekta „Budi spreman i kompetentan!“ je osnaživanje kapaciteta regionalnog centra kompetentnosti za formalne i neformalne programe obrazovanja odraslih i one za provedbu redovitog strukovnog obrazovanja.

Projekt se provodi u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Vrijednost projekta iznosi 33.693.182,17 HRK uz 100% EU financiranje kroz Europski socijalni fond.

Partneri na projektu su Zadarska županija, Tehnička škola Zadar, Srednja škola Biograd na Moru, Tehnička škola Rijeka, Industrijsko-obrtnička škola Pula, Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija, Elektrostrojarska obrtnička škola, Sveučilište u Zadru, Obrtničko učilište Zagreb, Vaillant d.o.o., Auto Hrvatska automobili d.o.o. i Profine Croatia d.o.o.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u suradnji sa školom i partnerima je pripremila projekte te tehničku pomoć pruža i u provedbi. Angažman Agencije na ovim projektima omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za školu i partnere.

Sadržaj objave za medije isključiva je odgovornost Strukovne škole Vice Vlatkovića