U prostorima Strukovne škole Vice Vlatkovića u subotu 4. lipnja održan je Strukovni sajam. Ovaj je sajam jedna od edukativnih manifestacija koja se provodi u sklopu EU projekta “Budi spreman i kompetentan!”, a okupio je profesionalce iz sektora strojarstva, koji je bio tema vodilja događaja, a oni su ovaj put preuzeli predavačku ulogu umjesto one poslovne.

Tema sajma bila je „Promocija strukovnog obrazovanja kroz primjenu električnih vozila i robotike u sektoru strojarstva.”, suvremen koncept privlačan zainteresiranim učenicima i roditeljima koji su ovdje imali priliku naučiti nešto više o svijetu robota i električnih vozila. Posjetitelji su tako kroz zabavno-informativne događaje upoznali ovaj intrigantni svijet kroz zanimljiva predavanja, predstavljanja koncepta robotike te razgled mnoštva električnih vozila. U okviru Strukovnog sajma u školi se održao i Sajam električnih vozila, a posjetitelji su na njemu imali priliku vidjeti najbolje električne automobile na tržištu, s obzirom da su na sajmu prezentirana električna ili hibridna vozila mnogih izlagača poput Auto centra Serdarević, AC MITROVIĆ, JOLLY AUTOline-a, AC Zadar d.o.o., Trofej auto d.o.o., KIA AC Perović, Inej autocentra, M.T.A. THOMAS d.o.o, Perfekt auto d.o.o, Auto Hrvatska Automobile te Pete Brzine.

“Organizacijom ovakvih događaja, posebno sajmova i radionica, otvaramo vrata naše škole, a u konačnici i cijelog jednog svijeta mladima koji će tek postati učenici. Sektor strojarstva čini važan element naših programa, kao i gospodarstva naše države. Sretni smo što smo našim učenicima i posjetiteljima omogućili zanimljiva predavanja stručnjaka renomiranih tvrtki, a posebno nam je drago što je naš školski parking na jedan dan postao prozor u svijet električnih automobila u kojem su posjetitelji imali priliku vidjeti nevjerojatne inovacije na automobilima različitih proizvođača i autocentara s našeg područja.”, rekla je Sanja Miočić, koordinatorica projekta.

Uz razgledavanje automobila, posjetitelji su putem videozapisa imali priliku upoznati i bivšeg učenika naše škole te jednog od osnivača automotokluba RTZ, Natanaela Petrova. Za zabavni dio programa bila je zadužena naša pjevačica ZsaZsa uz čiji koncert su se poslije razgleda zabavljali posjetitelji sajma.

Osim modela auta za održivu budućnost, sajmu su prisustvovali predstavnici tvrtke Rimac automobili i Pun Gas 3 j.d.o.o. što nam je bilo bitno s obzirom da su izuzetno uspješni u svom poslu, a pritom su i mladi poduzetnici. Kako je došlo do takvog uspjeha i što se krije iza uspješnog vođenja tima i isporuke zadovoljnog tima, objasnio nam je predstavnik tvrtke Rimac automobili d.o.o., Antun Stjepan Pongrac, dipl.ing., kao i predstavnik tvrtke Pun gas 3 j.d.o.o. Dalibor Žgela. Također, predavanje su održali i predstavnici tvrtke koja je privukla mnoge interese svojim projektom robotike – Circuit Mess – projektom baziranom na ‘uradi sam’ konceptu izgradnje vlastitog Batmobile-a koji je svojom pojavom privukao svjetski interes.

“Zadovoljni smo odazivom, uvijek je lijepo vidjeti toliki broj ljudi zainteresiran za područje strojarstva odnosno, zanimanja iz područja strojarstva. Posebno smo zadovoljni odazivom i aktivnošću učenika na predavanjima kao i njihovim interesom za izložene automobile.” prokomentirao je ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, Tihomir Tomčić.

Cilj projekta „Budi spreman i kompetentan!“ je osnaživanje kapaciteta regionalnog centra kompetentnosti za formalne i neformalne programe obrazovanja odraslih i one za provedbu redovitog strukovnog obrazovanja. Projekt se provodi u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Vrijednost projekta iznosi 33.693.182, 17 HRK uz 100% EU financiranje kroz Europski socijalni fond. Partneri na projektu su Zadarska županija, Tehnička škola Zadar, Srednja škola Biograd na Moru, Tehnička škola Rijeka, Industrijsko-obrtnička škola Pula, Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija, Elektrostrojarska obrtnička škola, Sveučilište u Zadru, Obrtničko učilište Zagreb, Vaillant d.o.o., Auto Hrvatska automobili d.o.o. i Profine Croatia d.o.o. Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u suradnji sa Školom i partnerima je pripremila projekte te tehničku pomoć pruža i u provedbi. Angažman Agencije na ovim projektima omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za Školu i partnere.

Sadržaj objave za medije isključiva je odgovornost Strukovne škole Vice Vlatkovića