Zadarska Strukovna škola Vice Vlatkovića, regionalni centar kompetentnosti u sektoru strojarstva, nastavlja s uspješnom provedbom projekta „Budi spreman i kompetentan!“. Nakon razvoja informatičkog sustava kvalitete čiji je cilj olakšati procese vrednovanja i time unaprijediti nastavne procese, sljedeći korak u realizaciji projekta bilo je postavljanje vjetroturbinskog parka, koji je u cijelosti – mehanički i električki postavljen.

Vjetroturbinski park jedan je od važnih elemenata potrebnih za provedbu formalnog programa obrazovanja odraslih, ali i u korištenju obnovljivih izvora energije. Školski vjetroturbinski park sastavljen je od 6 vjetrogeneratora sa vertikalnom osovinom i 3 lopatice, dok snaga svakog generatora iznosi 1 kw, a njegovi ključni dijelovi su sustav za pohranu energije te inverter za otpremu energije u elektro-energetsku mrežu. Ovi generatori imaju dvostruko ulogu: proizvode električnu energiju za potrebe škole i educiraju učenike i polaznike o proizvodnji električne energije iz snage vjetra. Ovaj set opreme, uz ostalu opremu nabavljenu kroz projekt, služit će i u programima obrazovanja odraslih, točnije – za program osposobljavanja montera vjetrogeneratora male snage te će kao edukativni materijal biti korišten tijekom realizacije praktičnog dijela nastave. Ovim će se putem polaznicima omogućiti učenje temeljeno na radu, u kojem će steći ‘terensko’ iskustvo koje će unaprijediti razvoj njihovih znanja, ali i vještina potrebnih za konkurentnost na tržištu rada.

Proces postavljanja vjetroturbinskog parka jedan je od dijelova provedbe projekta vrijednog skoro 35 milijuna kuna, a koji je u potpunosti financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program učinkoviti ljudski potencijali. Projekt „Budi spreman i kompetentan!” usmjeren je na osnaživanje kapaciteta odgojno obrazovnih radnika, kao i kapaciteta samog RCK-a. Vjetroturbinski park integralan je element u praktičnim prilikama za učenje koje će polaznici dobiti, ali i bitan element u stvaranju održivog društva s obzirom da je 50% edukacije usmjereno na korištenje obnovljivog izvora energije.

Partneri na projektu su Zadarska županija, Tehnička škola Zadar​, Srednja škola Biograd na Moru​, Tehnička škola Rijeka, Industrijsko-obrtnička škola Pula, Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija, Elektrostrojarska obrtnička škola​, Sveučilište u Zadru, Obrtničko učilište Zagreb, Vaillant d.o.o., Auto Hrvatska automobili d.o.o. i Profine Croatia d.o.o.​

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA pruža tehničku pomoć Strukovnoj školi Vice Vlatkovića u provedbi ovog projekta. Angažman Agencije omogućen je projektom ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za Školu i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj objave za medije isključiva je odgovornost Strukovne škole Vice Vlatkovića